Jak ušetřit čtvrtinu ze svého příjmu

Jste každý měsíc pár dní před výplatou na nule? Nebo se vám daří šetřit, ale chcete ještě více? Je na čase se správně hospodařit se svými penězi.

Ke správnému přístupu k hospodaření s penězi patří nejen kontrola výdajů, ale také správné tvoření finančních rezerv. Každá domácnost by měla mít vytvořené rezervy na očekávané i neočekávané výdaje.

Očekávané a neočekávané rodinné výdaje

Mezi očekávané rodinné výdaje můžeme zařadit plánovanou dovolenou u moře, nákup nového vybavení bytu, mimořádná splátka hypotéky, studium dětí, apod. Mezi neočekávané údaje zařadíme ty, které si neplánujeme a nepočítáme s nimi.

Zkroťte své výdaje

Myslíte si, že nemáte rezervy z čeho tvořit? Stačí k tomu jednoduché počty. Spočítejte si své měsíční příjmy a průměrné měsíční výdaje. Neměl by vám rozhodně vyjít záporný výsledek. Své výdaje rozdělte na nezbytné a zbytné, které můžete bez obav vypustit, například kino.

Začněte s odkládáním volných prostředků

Z každého měsíčního přijmu byste si měli být schopni odložit až 25%. 10% z částky by mělo putovat na váš důchod, 15% na vše ostatní. Pro někoho je tato částka nereálná. Pak si stačí stanovit s jakou částkou začnete, například 500 Kč.

Tvořit rezervy finančních prostředků vyžaduje disciplínu. Nejlépe funguje si nastavit trvalý příkaz poté, co vám dojde výplata. Nebo zkuste každý večer nasypat drobné do prasátka a za určitý čas je vhodné pokladničku vysypat a hotovost spočítat. Jakmile se vám podaří našetřit každý měsíc, můžete si vytvářet různé typy rezerv.

Pohotovostní rezerva

Ta tvoří minimálně trojnásobek tří měsíčních výdajů. Je vhodné tyto peníze odkládat na spořící účet.

Krátkodobá rezerva na dovolenou či nákupy

V okamžiku, kdy se vám podaří si vytvořit pohotovostní rezervu, je vhodné mít i krátkodobou. Ta je zaměřena na období 1 roku. Peníze je vhodné si odkládat na spořící účet. Snadno si uložíte peníze na dovolenou nebo na Vánoce.

Střednědobá rezerva na větší výdaje

Tato rezerva se vytváří výhledově na pět let. Cílem je příprava na svatbu či narození dítěte, nákup auta nebo nemovitosti, rekonstrukce nebo cesta kolem světa. Zde se krom spořícího účtu spoléhejte také na vhodné investiční příležitosti. Lze zkombinovat stavební spoření, podílové fondy a spořící účet.

Dlouhodobá rezerva na stáří

Při tvorbě dlouhodobé rezervy nejčastěji myslíme na své stáří či startovné do života pro děti. Při odkládání peněz na dobu delší než 10 let můžete investovat i s podstoupením mírného rizika. Vhodným nástrojem bude dynamické portfolio z podílových fondů. V dlouhodobém horizontu je dobré investovat do nemovitostí, komodit či akcií. Chcete-li koupit nemovitost za účelem pronájmu, počítejte s tím, že jsou s tímto spjata určitá rizika. Každá investice má svá pro a proti a je vhodné je zvážit předem.

Triky, jak začít šetřit

  1. Výplatu posílejte do banky s výhodnými podmínkami. Je zbytečné platit poplatky, když jiná banka má ty samé služby zcela bez poplatku.

  2. Užívejte pravidlo „30 dní“. Vždy, když uvažujete nad nákupem nestandardního produktu, dejte si 30 dní na zvážení, zda je skutečně důležité ji koupit.

  3. Na nákupy choďte se seznamem, kterého se budete striktně držet. Rozhodně nenakupujte hladoví.

  4. Pozvěte přátele na večeři k sobě domů. Vyjde to mnohem levněji, než večeře či panáky v restauraci nebo baru.

  5. Udělejte si pořádek ve věcech. Přebytečné oblečení, nádobí, které nepoužíváte prodejte. Klidně můžete uspořádat vlastní bazar s přáteli.

  6. Vařte doma. Rozhodně se vám vyplatí vařit doma. Jídlo ve fastfoodu je nejen předražené, ale také nezdravé.

  7. Projděte si účty a najděte si místa, kde je možné snížit cenu, například změnou dodavatele.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *